piątek, 19 kwietnia 2024 16:14
Reklama

Dzień Języka Hiszpańskiego w I LO w Kwidzynie

KWIDZYN. Jakub Cichocki oraz Julia Balsam, uczniowie I LO w Kwidzynie, zwyciężyli w II Powiatowym Konkursie Kulinarnym „Kuchnia Hiszpańska”. Tego samego dnia uczniowie ZSO nr 1 wzięli również udział w II Powiatowym Konkursie Języka Hiszpańskiego. Obie imprezy odbyły się w ramach szkolnego Dnia Języka Hiszpańskiego.
Dzień Języka Hiszpańskiego w I LO w Kwidzynie
Do II Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Hiszpańska” przystąpili uczniowie SP 6 i ZSO Nr 1.

Poniedziałek, 11 marca, w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 1 w Kwidzynie, upłynął pod znakiem języka hiszpańskiego. Kółko Języka Hiszpańskiego pod kierunkiem Gabrieli Olea Martin, nauczycielki języka hiszpańskiego i angielskiego, przygotowało bowiem szereg imprez związanych z kulturą i znajomością języka hiszpańskiego.

Piętnaście osób walczyło w konkursie językowym

Jednym z elementów Dnia Języka Hiszpańskiego był II Powiatowy Konkurs Języka Hiszpańskiego, w którym uczestniczyło 15 uczniów ZSO nr 1.

-Celem konkursu było rozbudzenie zainteresowań językiem hiszpańskim, pogłębianie w uczniach motywacji i pasji do nauki języka hiszpańskiego, mobilizowanie uczniów do samorozwoju, umożliwianie uczniom spełniania się w zadaniach wykraczających poza kanon obowiązkowej nauki w szkole, podnoszenie standardów nauczania poprzez udział uczniów w konkursach językowych oraz rozwijanie umiejętności poprawnego posługiwania się językiem hiszpańskim w zakresie gramatyki i leksyki – wyjaśnia Gabriela Olea Martin, nauczycielka języka hiszpańskiego w ZSO Nr 1.

Kulinarna rywalizacja uczniów I LO i SP 6

Drugim wydarzeniem zorganizowanym w ramach Dnia Języka Hiszpańskiego był natomiast II Powiatowy Konkurs Kulinarny „Kuchnia Hiszpańska”. W konkursie wzięło udział 42 osoby, w tym 9 uczniów ze Szkoły Podstawowej Nr 6 w Kwidzynie i 33 osoby z ZSO Nr 1 w Kwidzynie. Uczniowie przygotowali 25 potraw, które zostały ocenione przez jury konkursu w składzie: Sebastian Więckowski, dyrektor szkoły; Joanna Poźniak, wicedyrektor i Sylwia Smagowska-Żemojtel, pedagog szkolny.

-Kryteria oceny jury degustacyjnego obejmowały kompozycję potrawy, sposób podania potrawy, kreatywność oraz ocenę organoleptyczną (smak, zapach, wygląd) – wyjaśnia nauczycielka j. hiszpańskiego w I LO.

Zwycięstwo Jakuba Cichockiego i Julii Balsam

Jak podkreślają organizatorzy celem konkursu kulinarnego było zarówno promowanie i kultywowanie kultury i kuchni hiszpańskiej, pogłębianie wiedzy na temat kuchni hiszpańskiej, rozwijanie kulinarnych zainteresowań uczniów, dokonywanie oceny własnych umiejętności kulinarnych, propagowanie różnorodności potraw oraz tradycji kulinarnych, rozbudzanie pomysłowości, inicjatywy i kreatywności, jak i wyrabianie poczucia estetyki i piękna.

Ostatecznie pierwsze miejsce przypadło ex aequo zajęli: Jakub Cichocki i Julia Balsam z kl. IIIC ZSO Nr 1 w Kwidzynie. Druga lokata przypadła Marice Grabowskiej i Agnieszce Zapolskiej z SP 6 w Kwidzynie, natomiast trzecie miejsce zajęły Agata Sombrowska i Julia Zadrożna z kl. III A ZSO Nr 1 w Kwidzynie. Jurorzy przyznali także dodatkową nagrodę, miejsce IV, za najlepszy deser hiszpański. Trafiła ona do Igora Kawczyńskiego z kl. IB ZSO Nr 1 w Kwidzynie.

Przygotowano 27 potraw według hiszpańskich przepisów

Tego samego dnia w szkole odbyła się także degustacja potraw hiszpańskich, przygotowana przez uczniów należących do Kółka Języka Hiszpańskiego. Podczas długiej przerwy, w świetlicy szkolnej, można było spróbować 27 różnorodnych potraw, przygotowanych według hiszpańskich przepisów. Uczniowie nie kryli zadowolenia, a potrawy znikały ze stołów w mgnieniu oka.

-To była prawdziwie hiszpańska uczta, jakiej uczniowie ZSO Nr 1 jeszcze nie widzieli. Dziękujemy za udział w konkursach wszystkim uczestnikom i zapraszamy za rok – podkresla Gabriela Olea Martin.


Potrawy oceniało jury, w tym: Sebastian Więckowski i Joanna Poźniak.

Potrawy oceniało jury, w tym: Sebastian Więckowski i Joanna Poźniak.

Każda z przygotowanych potraw wyglądała i smakowała wyśmienicie.

Każda z przygotowanych potraw wyglądała i smakowała wyśmienicie.

Nagrodę dodatkową za najlepszy deser hiszpański zdobył Igor Kawczyński.

Nagrodę dodatkową za najlepszy deser hiszpański zdobył Igor Kawczyński.

W II Powiatowym Konkursie Języka Hiszpańskiego wzięło udział 15 osób.

W II Powiatowym Konkursie Języka Hiszpańskiego wzięło udział 15 osób.

Podczas długiej przerwy uczniowie mogli spróbować 27 potraw przygotowanych według hiszpańskich przepisów.

Podczas długiej przerwy uczniowie mogli spróbować 27 potraw przygotowanych według hiszpańskich przepisów.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu kwidzyn1.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Komentarze
Reklama
Reklama