czwartek, 25 kwietnia 2024 07:39
Reklama

Jedzenie w nauce języka

Kwidzyńskie Szkoły Społeczne już po raz czwarty biorą udział w programie Erasmus+. Program powstał w 1987 roku. Dotyczył początkowo wymiany studentów. W kolejnych latach formuła programu została poszerzona. W styczniu 2014 roku rozpoczęto realizację programu Erasmus+, adresowanego między innymi do młodych osób, w wieku od 13 do 30 lat oraz osób pracujących z młodzieżą. Tym razem w ramach międzynarodowego programu realizowana będzie akcja „Współpraca na rzecz innowacji i wymiany dobrych praktyk, partnerstwa strategiczne – współpraca szkół”. Z kolei w jej ramach rozpoczęto realizację projektu F.O.O.D is Friendship, Opportunity for Obscuring Disadvantage.
Jedzenie w nauce języka
W ramach poprzedniej edycji programu młodzież z Kwidzyńskich Szkół Społecznych wyjechała między innymi do Hiszpanii.

Autor: Fot. archiwum

- Tematem projektu jest jedzenie i jego wykorzystanie w nauczaniu języków obcych. Dla uczniów oznacza to wzbogacenie umiejętności takich jak: zwiększenie motywacji do nauki oraz wzmocnienie umiejętności społecznych, walka ze stresem, umiejętność pracy w grupie, integracja różnych grup kulturowych i praca nad samooceną. Będzie też możliwość poznania innych krajów europejskich, poszerzenia horyzontów oraz czynnego używanie języków obcych. Naszymi partnerami są szkoły z Włoch, Grecji, Rumunii oraz Portugalii. Cieszymy się, że będziemy mogli reprezentować i promować Polskę i Kwidzyn na nadchodzących spotkaniach międzynarodowych - mówi Angelina Łuczyńska-Baas, nauczycielką języka angielskiego oraz koordynatorka międzynarodowego projektu Erasmus+.

Projekt będzie realizowany do sierpnia 2021 roku.


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama