Dlaczego warto nabyć cielaka z pewnego źródła?
Zdrowe zwierze o prawidłowej masie ciała w stosunku do wieku, gwarantuje sukces w dalszym odchowie. Pierwszy miesiąc cielaka w nowym gospodarstwie jest najważniejszy, zwierzęta słabe o niskiej masie ciała charakteryzują się wyższym współczynnikiem śmiertelności, niż osobniki zdrowe.
Podczas zakupu cieląt należy pozyskać informację od sprzedawcy odnośnie historii szczepień stada, schorzeń występujących obecnie i w przeszłości, a także buhajów wykorzystywanych do zapłodnienia krów. Najlepszą praktyką jest nabycie zwierząt z konkretnego, sprawdzonego miejsca. Podczas zakupu należy przeprowadzić dogłębne oględziny i zwrócić uwagę na zachowanie oraz wygląd zewnętrzny cielaków. Niektóre symptomy chorobowe jesteśmy w stanie wyłapać gołym okiem.
Zdrowy cielak powinien posiadać temperaturę ciała w granicach 37,7 - 38,3 stopnia Celsjusza, wyższa świadczy już o stanie chorobowym np. infekcji. Zwierze nie powinno kaszleć, mieć zimną i śliską śluzawicę, oraz zdrowe, lśniące oczy bez wycieków ropnych. Wyznacznikiem zdrowotnym są także uszy bydła. Posmutnienie twarzy, spuszczone uszy i głowa, świadczyć mogą o złym stanie zdrowia.
Sprawdzona firma, czyli jaka?
Dobra firma specjalizująca się w sprzedaży cieląt powinna posiadać minimum kilkuletnie doświadczenie oraz profesjonalną kadrę, której los zwierząt nie jest obcy. Zwierzęta, które sprzedaje, muszą pochodzić ze sprawdzonych hodowli, a do wglądu przedstawić przyszłemu nabywcy, książeczką zdrowia zwierzęcia oraz wyniki testów na schorzenia o wysokim ryzyku przeniesienia.
Dostawa zwierzęcia powinna być przede wszystkim bezpieczna, zgodna z obowiązującymi standardami i nie powinna doprowadzić do obrażeń ciała ani cierpień. Podczas transportu bydła sprzedawca zobowiązany jest zabezpieczyć pojazd przed wypadnięciem zwierząt z przyczepy oraz zapewnić im cyrkulację powietrza i ochronę przed opadami atmosferycznymi czy nadmiernym słońcem.
Sztuka chowu bydła nie jest łatwa, jednak wybór zdrowej, żywej zwierzyny to klucz do jej sukcesu.