piątek, 26 kwietnia 2024 20:28

Blended, single malt, a może pure malt whisky? Jakie odmiany są dostępne na rynku?

Whisky to jeden z najpopularniejszych gatunków alkoholi. Swą różnorodnością sprawia, że świetnie nadaje się do degustacji, na prezent, czy do kolekcji. Jakie odmiany tego trunku są dzisiaj dostępne?
  • 07.03.2019 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Blended, single malt, a może pure malt whisky? Jakie odmiany są dostępne na rynku?

Whisky europejska

Europa to kolebka whisky. To tu przez wieki produkowano i doskonalono ten trunek. Jako pierwsi wytwarzali go Irlandczycy. To od nich tej sztuki nauczyli się Szkoci, którzy tak bardzo zakochali się w whisky, że uchwalili w 1909 roku The Scotch Whiskey Act. Na mocy tego dokumentu za szkocką whisky można uznać tylko taki trunek, który jest produkowany na terenie Szkocji przy użyciu szkockiej wody i słodu jęczmiennego. Zacier poddawany jest fermentacji tylko przy użyciu drożdży. Szkocka whisky dojrzewa w używanych beczkach dębowych. Ich pojemność nie może jednak przekroczyć siedmiuset litrów. Trunek ten w beczkach leżakuje co najmniej trzy lata. Szkocką whisky możemy podzielić na kilka odmian. Single malt to klasyczna whisky robiona według zaleceń The Scotch Whiskey Act. Do jej produkcji stosuje się wyłącznie słód jęczmienny, drożdże i wodę. Słód jest suszony na paleniskach torfowych, co nadaje whisky ziemistego aromatu. Single malt whisky dojrzewa w beczkach, które wcześniej używano do produkcji sherry, porto, czy burbona. Innym odmianą jest whisky zbożowa, która w czystej postaci jest rozlewana bardzo rzadko. Najczęściej jest bowiem głównym składnikiem whisky mieszanej, czyli blended. Uzyskanie tego typu whisky jest znacznie prostsze i tańsze niż chociażby single malt.

Whiskey amerykańska

Amerykańska whiskey znacznie różni się od europejskiej. Różnice te wynikają przede wszystkim z warunków naturalnych. Głównym składnikiem amerykańskiej wersji trunku jest kukurydza. W bourbonie musi się znajdować jej przynajmniej 51%, ale zazwyczaj jest to około 70% mieszanki. Bourbon leżakuje w świeżych, opalanych dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata. Produkowany jest w Kentucky, skąd pochodzi 95% światowej produkcji. Innym stanem znanym z produkcji whiskey jest Tennessee. Tamtejsza whiskey ma niższą zawartość kukurydzy. To, co wyróżnia ją od burbona, to proces przepuszczania przez węgiel drzewny wypalany z cukrowego klonu. Trwa to dziesięć dni, a dzięki temu whisky uzyskuje wyjątkowy smak i aromat.

Pure malt whisky prosto z Japonii

Ciekawa odmiana whisky produkowana jest także w Japonii. Pure malt whisky to nic innego jak whisky słodowa mieszana. Japończycy wzorują się na szkockich trunkach i skupiają na produkcji blendów. W tym miejscu dowiesz się więcej na ten temat https://swiat-whisky.sklep.pl/14-blended-whisky. Pure malt whisky destylowana jest dwukrotnie i przy użyciu torfu. Co ciekawe, tego typu alkohol opiera się na produktach jednej destylarni, dzięki czemu każda z nich może produkować whisky o bardzo zróżnicowanym smaku.

--- Materiał Partnera ---