piątek, 26 kwietnia 2024 05:25

Takie wyposażenie powinna mieć każda szanująca swoich klientów i własną markę pizzeria

Tradycyjna pizza należy do dań kuchni włoskiej, a w naszym kraju cieszy się niezwykłą popularnością. Ba, w polskich barach i restauracjach menu zawiera więcej dań tej kategorii niż pizzerie w słonecznej Italii. Różnica bierze się z liczby preferowanych dodatków – tak czy inaczej w każdym lokalu gastronomicznym najważniejsze jest zadowolenie gości. Najedzony klient, któremu posmakowało, wraca częściej, a do tego w towarzystwie znajomych. Taki scenariusz to marzenie wszystkich szefów kuchni. Jednak zanim konsumenci zostaną zmuszeni do rezerwowania stolików z dużym wyprzedzeniem, trzeba zadbać o najwyższą jakość serwowanych posiłków. Bez profesjonalnego sprzętu dla pizzerii, nie ma mowy o długofalowym sukcesie.
  • 27.03.2019 11:00
  • Autor: Materiał partnera
Takie wyposażenie powinna mieć każda szanująca swoich klientów i własną markę pizzeria

Sekret udanej pizzy tkwi w cieście. Stanowi podstawę każdego wypieku

Nawet najbardziej wymyślne przepisy i oryginalne połączenia składników na niewiele się zdadzą, jeżeli najistotniejszy element całego dania okaże się średnio udany. W tej kwestii kucharze są wyjątkowo zgodni: w przygotowaniu pizzy kluczowe jest ciasto – najlepiej zrobione dzień wcześniej, aby nie przesadzać z ilością drożdży. Można je wyrabiać ręcznie, lecz znacznie wydajniejsze są specjalnie zaprojektowane mieszarki. Kolejnym przydatnym w każdej pizzerii urządzeniem będą dzielarki i zaokrąglarki. Odpowiednie formowanie i porcjowanie masy tradycyjnymi metodami zajmuje mnóstwo cennego czasu. Być może zamiast wymagać od pracowników zostawania po godzinach, większym pożytkiem będzie zainwestowanie w maszynę? Podobnie ma się sprawa z rozpłaszczaniem i kształtowaniem placka. Nowoczesne prasy oraz wałkownice do ciasta pozwalają na wyjątkowo precyzyjne sterowanie. Grubość czy średnica pizzy mają wymierny wpływ na wrażenia klientów z wizyty w lokalu. Tak samo, jak czas oczekiwania na posiłek. Im krócej, tym lepiej dla opinii gości na temat restauracji.

Kolejka zamówień niebezpiecznie rośnie? Wydajny piec do pizzy rozwiąże problem!

Ostatnim z wielu etapów przyrządzenia pizzy jest upieczenie gotowego, posmarowanego sosem pomidorowym i posypanego wybranymi dodatkami placka. Ten właśnie moment stanowi podstawową przyczynę opóźnień dostawy. Piec do pizzy  okazuje się „wąskim gardłem” całego procesu. Kucharze dwoją się i troją, aby nadążyć z zamówieniami, ale muszą czekać aż zwolni się miejsce w piekarniku. Takim sytuacjom można zapobiec w bardzo prosty sposób – popularnym rozwiązaniem są urządzenia dwukomorowe. W tygodniu, kiedy ruch jest raczej umiarkowany, pracuje tylko jedna część. Natomiast w intensywne weekendy włączana jest także druga komora. W asortymencie Resto Quality znajdują się takie machiny, które pozwalają na upieczenie nawet 100 placków na godzinę. Taka wydajność charakteryzuje tzw. tunelowe piece do pizzy (nazywane również przelotowymi) przeznaczone wyłącznie do stosowania w profesjonalnej gastronomii.

--- Materiał partnera ---