Sekret udanej pizzy tkwi w cieście. Stanowi podstawę każdego wypieku
Nawet najbardziej wymyślne przepisy i oryginalne połączenia składników na niewiele się zdadzą, jeżeli najistotniejszy element całego dania okaże się średnio udany. W tej kwestii kucharze są wyjątkowo zgodni: w przygotowaniu pizzy kluczowe jest ciasto – najlepiej zrobione dzień wcześniej, aby nie przesadzać z ilością drożdży. Można je wyrabiać ręcznie, lecz znacznie wydajniejsze są specjalnie zaprojektowane mieszarki. Kolejnym przydatnym w każdej pizzerii urządzeniem będą dzielarki i zaokrąglarki. Odpowiednie formowanie i porcjowanie masy tradycyjnymi metodami zajmuje mnóstwo cennego czasu. Być może zamiast wymagać od pracowników zostawania po godzinach, większym pożytkiem będzie zainwestowanie w maszynę? Podobnie ma się sprawa z rozpłaszczaniem i kształtowaniem placka. Nowoczesne prasy oraz wałkownice do ciasta pozwalają na wyjątkowo precyzyjne sterowanie. Grubość czy średnica pizzy mają wymierny wpływ na wrażenia klientów z wizyty w lokalu. Tak samo, jak czas oczekiwania na posiłek. Im krócej, tym lepiej dla opinii gości na temat restauracji.
Kolejka zamówień niebezpiecznie rośnie? Wydajny piec do pizzy rozwiąże problem!
Ostatnim z wielu etapów przyrządzenia pizzy jest upieczenie gotowego, posmarowanego sosem pomidorowym i posypanego wybranymi dodatkami placka. Ten właśnie moment stanowi podstawową przyczynę opóźnień dostawy. Piec do pizzy okazuje się „wąskim gardłem” całego procesu. Kucharze dwoją się i troją, aby nadążyć z zamówieniami, ale muszą czekać aż zwolni się miejsce w piekarniku. Takim sytuacjom można zapobiec w bardzo prosty sposób – popularnym rozwiązaniem są urządzenia dwukomorowe. W tygodniu, kiedy ruch jest raczej umiarkowany, pracuje tylko jedna część. Natomiast w intensywne weekendy włączana jest także druga komora. W asortymencie Resto Quality znajdują się takie machiny, które pozwalają na upieczenie nawet 100 placków na godzinę. Taka wydajność charakteryzuje tzw. tunelowe piece do pizzy (nazywane również przelotowymi) przeznaczone wyłącznie do stosowania w profesjonalnej gastronomii.