Zamawianie tortu weselnego
Tylko jak obliczyć wielkość tortu w kontekście liczby gości? Jaką średnicę powinien mieć taki tort albo ile pięter, aby nie zabrakło dla nikogo, a nawet jeszcze trochę zostało? Chociaż z pozoru to banalne obliczenia, osoby bez doświadczenia w pieczeniu i cukiernictwie nie będą w stanie szybko tego obliczyć. Dlatego podczas zamawiania tortu na wesele to cukiernik na podstawie liczby gości określa wielkość ciasta i jego kompozycję a także wysokość. Piętra nie są obligatoryjne – można upiec duży tort nawet na 200 osób o jednej warstwie. Wszystko zależy od cukiernika oraz oczywiście zamówienia złożonego przez przyszłych małżonków.
Próbowanie tortu
Zwyczaj kosztowania tortów weselnych przed zamówieniem tego właściwego nie jest jeszcze powszechnie przyjęty w Polsce tak bardzo jak na zachodzie. Stosuje go bardzo niewiele cukierni; większość wciąż wymaga zamawiania tortów w ciemno, bez poznania smaku ciasta a jedynie na podstawie składników wymienionych w przepisie. I chociaż zwykle nie ma zastrzeżeń co do wykonania takich słodkości, to klienci są coraz częściej świadomi faktu, że skosztowanie tortu przed zakupem jest ich konsumenckim prawem. Dlatego niektóre cukiernie dbające o swoich klientów jak na przykład https://www.williams.pl/oferta-weselna mogą oferować im próbki poszczególnych tortów. Niekiedy zupełnie za darmo, innym razem dla drobną opłatą kilkunastu złotych.
A co z datą ważności?
Torty na ślub to klasyczne wyroby cukiernicze tworzone z naturalnych składników i bez dodatków sztucznych spulchniaczy oraz nadmiernych konserwantów. Dlatego powinny być zjedzone maksymalnie trzy, góra cztery dni od chwili wypieku i dekoracji, w przeciwnym razie będą stopniowo traciły swoje smakowe właściwości. Z tego powodu torty weselne zwykle przygotowuje się w czwartki lub piątki, jeśli wesele jest w sobotę. To wystarczający czas, aby tort nadal był smaczny, a jednocześnie aby przesiąknął wszystkimi smakami i zapachami z kremu, polewy oraz dekoracji.