piątek, 6 czerwca 2025 11:00
Reklama
Dieta bezglutenowa wcale nie musi być monotonna

Sery żółte – pyszne i bezpieczne dla osób z nietolerancją glutenu

Eliminacja glutenu z codziennego menu bywa wyzwaniem. Na szczęście są produkty, które nie tylko świetnie smakują, ale też naturalnie nie zawierają tego składnika. Przykład? Tradycyjnie wytwarzane sery żółte – źródło wielu wartości odżywczych i idealny dodatek do dań bezglutenowych.
  • Źródło: MSM Mońki / materiały prasowe
Sery żółte – pyszne i bezpieczne dla osób z nietolerancją glutenu

Autor: MSM Mońki / Commplace

Źródło: Materiały prasowe / MSM Mońki / Commplace

Dieta bezglutenowa to codzienność dla osób z nietolerancją glutenu lub chorujących na celiakię. Choć gluten sam w sobie nie jest szkodliwy dla większości ludzi, dla niektórych może stanowić poważne zagrożenie zdrowotne. Dlatego tak istotne jest nie tylko wyeliminowanie produktów z jego zawartością, ale także znalezienie pełnowartościowych zamienników, które będą bezpieczne i odżywcze.

Jednym z takich produktów są sery żółte, szczególnie te dojrzewające. – Tradycyjnie wytwarzany ser żółty powstaje jedynie z mleka, soli, bakterii fermentacji mlekowej i podpuszczki mikrobiologicznej – bez żadnych dodatków z glutenem – wyjaśnia Ewa Polińska z MSM Mońki. – To nie tylko świetny dodatek smakowy, ale też źródło białka oraz witamin A, B, D i K, a także wapnia, cynku, fosforu i magnezu – dodaje.

Wbrew powszechnej opinii dieta bezglutenowa nie musi być nudna. Na rynku dostępnych jest wiele mąk, kasz i produktów naturalnie pozbawionych glutenu. W połączeniu z serem żółtym można wyczarować dania nie tylko zdrowe, ale i smaczne.
 

Przepis: Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi

To proste danie może pełnić rolę obiadu, kolacji lub ciepłej przekąski dla gości. Jest sycące, aromatyczne i w 100% bezglutenowe.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 5 szklanek wody
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • 300 g sera Gouda MSM Mońki
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mały pęczek świeżego tymianku
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie:
 Kaszę kukurydzianą wsypać do zimnej, osolonej wody, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu około 40 minut, często mieszając. Gdy woda się wchłonie, dodać masło i wymieszać.
 Formę do zapiekania wysmarować masłem. Rozłożyć połowę polenty, na niej ułożyć połowę pomidorków, sera i tymianku, doprawić pieprzem. Powtórzyć warstwy z pozostałych składników.
 Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut – aż ser się roztopi i lekko zarumieni.

Bezpiecznie, prosto i smacznie
 Dobrze zbilansowana dieta bezglutenowa wcale nie musi oznaczać rezygnacji ze smaku. Naturalne produkty, takie jak sery żółte od MSM Mońki, pozwalają tworzyć wartościowe i aromatyczne posiłki – bez kompromisów i z korzyścią dla zdrowia


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu kwidzyn1.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

KOMENTARZE
Autor komentarza: Schlomo UbermannTreść komentarza: Ale przypał. Chyba nie wypłaci się do końca życia. No ale tak kończą frajerzy.Źródło komentarza: ZOBACZ [WIDEO] !!Ujawnienie kokainy wartej 5 mln zł efektem pracy trzech służb mundurowychAutor komentarza: haniaaTreść komentarza: tak o zsrowie trzeba dbać .... Produkty z konopi są mi naprawdę bliskie – i to nie tylko z ciekawości, ale przede wszystkim z własnego doświadczenia. Moja przygoda zaczęła się od bólu kręgosłupa, który towarzyszył mi praktycznie codziennie. Z początku ratowałam się klasykami – ketonal, inne przeciwbólowe – niestety, żołądek długo tego nie wytrzymał. W pewnym momencie bolało mnie już nie tylko plecy, ale też brzuch, dosłownie po wszystkim. Zaczęło się błędne koło – ból, stres, napięcie. Lekarze zaczęli mówić, że pewnie "sama sobie to nakręcam", że to psychosomatyka. Czułam się bezsilna. I wtedy – zupełnie przypadkiem – kuzyn dał mi namiar na Konopną Farmację z Poznania. Po rozmowie z panią farmaceutką dostałam polecenie: olej CBD 5% dekarboksylowany, 3 razy dziennie po 5 kropli. Do tego dorzuciła maść laurową z olejem konopnym, eukaliptusem i propolisem – cudo na ból pleców! Ale to nie wszystko – zaczęłam pić napar z passiflory i łykać olej z czarnuszki na żołądek. Efekt? Jakby ktoś zgasił ogień, który palił mnie od środka. Ból pleców się wyciszył, żołądek odetchnął, a ja zaczęłam normalnie funkcjonować. Coś, co wydawało się beznadziejne, zaczęło mieć sens. CBD naprawdę mi pomogło – nie jako cudowny lek na wszystko, ale jako realne wsparcie, które dało mi ulgę i spokój. Jeśli ktoś z Was się waha, polecam z serca – ale zawsze z głową i najlepiej po konsultacji z kimś, kto zna się na rzeczyŹródło komentarza: 7 kwietnia 2025 r. - Ważny dzień w kalendarzu. Światowy Dzień ZdrowiaAutor komentarza: DominikTreść komentarza: Proszę rodzinę osoby zmarłej o kontakt, przekażę przydatne informacje tel. 664694990Źródło komentarza: Na drodze zginął 59-letni motocyklistaAutor komentarza: ZuziaTreść komentarza: Bo książki, zwłaszcza kryminały to emocje. Po to są l. Szkoda, że zapominamy, że jest jeszcze druk i papier tylko gapimy się w te ekrany i scrollujemy shitŹródło komentarza: Zabezpieczono pięć automatów do nielegalnych gier hazardowychAutor komentarza: BronekTreść komentarza: Świetne książki i szacunek za wspieranie lokalności i malychvijczyzn👍🙂Źródło komentarza: Zabezpieczono pięć automatów do nielegalnych gier hazardowych
Reklama
Reklama
Reklama