Klasyka w nowym wydaniu – tosty, które zawsze smakują
Tosty to klasyka anglosaskiej kuchni, która nigdy się nie nudzi. Proste kromki chleba tostowego z serem i ketchupem to dla wielu smak dzieciństwa, ale z łatwością można je urozmaicić. Dodatek szarpanego kurczaka, tuńczyka, warzyw czy szynki otwiera pole do kulinarnych eksperymentów.
– Komponując klasyczną kanapkę na ciepło z żółtym serem, warto postawić na gatunki sera o największej wilgotności np. Gouda, Morski lub Edamski. Takie sery łatwiej się topią i tworzą jednolitą warstwę – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki.
Ciekawym pomysłem na śniadanie są tosty z awokado, jajkiem sadzonym i świeżym szczypiorkiem, a na kolację – te z indykiem, serem i żurawiną. Warto też pamiętać, że chleb tostowy można mrozić i opiekać bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki – to idealne rozwiązanie dla zapracowanych.
Panini – włoska prostota i smak wakacji
Panini to chrupiące kanapki rodem z Włoch, które łączą w sobie świeżość i prostotę. Najczęściej podawane z mozzarellą, bazylią, oliwą i pomidorami, ale równie dobrze smakują z lokalnymi dodatkami.
W Mediolanie to niemal symbol młodzieżowej subkultury – „paninari”, która utożsamiała się z konsumpcyjnym stylem życia. Dziś panini to szybka przekąska, która może stać się pełnowartościowym posiłkiem.
– W daniach podawanych na ciepło doskonale sprawdzają się dojrzewające sery żółte typu holenderskiego. Ich elastyczna struktura i delikatny smak sprawiają, że dzieci i dorośli chętnie po nie sięgają – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.
Nie tylko klasyczne pesto pasuje do panini. Świetnie komponują się także pasty z pieczonej papryki, hummus czy dodatki takie jak burak, orzechy i aromatyczne zioła.
Tortille i quesadille – meksykański hit z serem w roli głównej
Tortille to kulinarny hit, który pozwala na pełną dowolność. Mięso, owoce morza, warzywa, fasola – wszystko to można zawinąć w placek i podgrzać. Sekret tkwi w żółtym serze, który spaja wszystkie składniki i wzmacnia ich smak.
Warto też wypróbować quesadillę – danie, które składa się z dwóch placków z nadzieniem, podsmażonych z obu stron i pokrojonych w trójkąty
Tostowe wariacje – coś dla fanów słodko-słonych smaków
Na zakończenie – nietypowy przepis, który zaskoczy nawet największych fanów tostów. Połączenie żółtego sera MSM Mońki z karmelizowanymi jabłkami to kulinarna gratka dla łasuchów. Oto przepis:
Kanapka z serem żółtym i karmelizowanymi jabłkami
Składniki:
4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
1 twarde jabłko
4 łyżki cukru
2 plasterki sera żółtego Aldamer MSM Mońki
Wykonanie:
Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić cukier na karmel. Dodać jabłka i prażyć około 10 minut, aż będą dokładnie oblepione karmelem. Wyłożyć na kromkę pieczywa, przykryć plastrem sera i drugą kromką. Zapiec w tosterze do chrupkości i roztopienia się sera.

MSM Mońki to sprawdzony producent wysokiej jakości serów żółtych, które idealnie sprawdzają się zarówno w klasycznych tostach, jak i nowoczesnych kanapkach inspirowanych kuchniami świata. Dzięki ich uniwersalności i doskonałemu smakowi, każde danie na ciepło nabiera wyjątkowego charakteru.
Napisz komentarz
Komentarze