Czym jest dieta niskopurynowa?
Dieta niskopurynowa to sposób odżywiania, dostarczający organizmowi jak najmniejszej ilości pokarmów, o wysokiej zawartości puryn. Puryny to organiczne związki aromatyczne, których obecności w diecie nie sposób całkowicie wyeliminować. Zawarte są bowiem w większości pokarmów, jednak niektóre z nich zawierają ich szczególnie duże ilości. Puryny w wyniku przemian metabolicznych przekształcane są w kwas moczowy, którego zbyt wysokie stężenie odpowiada za występowanie objawów dny.
Osoby cierpiące na podagrę, powinny zmienić swoje dotychczasowe przyzwyczajenia żywieniowe, ponieważ to zwykle one są jednym z głównych czynników wywołujących chorobę.
Jakich produktów unikać na diecie w dnie moczanowej?
W przypadku osób cierpiących na dnę moczanową, produkty, powodujące uwalnianie znacznych ilości puryn, przekształcanych następnie w kwas moczowy, powinny być eliminowane bądź ograniczane. Należą do nich przede wszystkim:
mięsa, zwłaszcza tłuste, oraz ich przetwory (wędliny, konserwy itp.),
tłuszcze, zarówno te dodawane do potraw, jak i zawarte w sposób naturalny w składnikach,
pełnotłusty nabiał (pełnotłuste twarogi, śmietana, sery żółte i pleśniowe, serki topione),
podroby i wywary z mięsa lub kości,
tłuste ryby (karp, śledź, makrela, łosoś), ryby wędzone, konserwy rybne;
słodycze, przetwory zawierające syrop glukozowo-fruktozowy,
rośliny strączkowe oraz brokuły, szpinak, grzyby.
Ze względu na konieczność zdecydowanego ograniczenia produktów mięsnych oraz roślin strączkowych, głównym źródłem białka stają się chude ryby, jajka oraz odtłuszczony nabiał. Dieta niskopurynowa wymaga również rezygnacji z alkoholu oraz mocnej kawy i czarnej herbaty.
Jakie produkty sprzyjają utrzymaniu niskiego poziomu kwasu moczowego?
Utrzymaniu dny moczanowej pod kontrolą sprzyja dieta bogata w węglowodany złożone. Ułatwiają one usuwanie z organizmu kwasu moczowego. Nie należy więc rezygnować z pieczywa, kasz i makaronów. Konieczne jest spożywanie dużych ilości płynów, najlepiej wody. W sumie należy wypijać jej około 3 litrów dziennie. Prawidłowe nawodnienie zdecydowanie spowalnia odkładanie się kryształów moczanowych w stawach.
Podczas przygotowywania posiłków należy również pamiętać o odpowiedniej metodzie obróbki pokarmów. Zdecydowanie unikać należy wszelkich sposobów zwiększających ilość tłuszczów w posiłkach. Zamiast smażenia czy pieczenia, lepiej więc jeść potrawy gotowane. Podczas przygotowywania zup najlepiej jest wykorzystywać wywary jarzynowe, rezygnując z bulionów mięsnych.