Urządzenia praktyczne i poręczne
Dawniej najpopularniejsze były tradycyjne osełki kamienne. Taką sama zdolność ścierania mają płytki ceramiczne. Dobrze sprawdzają się do podostrzenia lekko stępionych noży. Można sobie z tym poradzić nawet nie mając zbyt dużej wprawy. Do ostrzenia noży kuchennych wykonanych ze stali, producenci sztućców polecają ostrzałki diamentowe. W ich ostrzach zatopione są drobinki diamentu - najtwardszego minerału występującego w przyrodzie. Właściwości cierne zależą od wielkości diamentowych drobin w ostrzałce. Niezależnie od modelu, dobrze radzą sobie z ostrzeniem noży kuchennych zarówno gładkich, jak też ząbkowanych. W przeciwieństwie do ostrzałek ceramicznych, które nie nadają się do tego samego tworzywa, diamentowymi da się naostrzyć ceramiczne nożyczki kuchenne.
Jaki stopień gradacji wybrać?
W zależności od stopnia stępienia ostrzenie noży kuchennych powinno się wykonywać ostrzałkami o zróżnicowanym poziomie szorstkości. Ostrzałki o niskiej gradacji zbierają najwięcej materiału, nadają się do profilowania ostrza i usuwania wyszczerbień. Średnia gradacja to dobry wybór do regularnego ostrzenia i wygładzania tnącej powierzchni noża. Niektóre osełki mają na dwóch osobnych panelach różne stopnie gradacji, są przez to najbardziej uniwersalne. Mogą być używane do bardzo stępionych noży, jak też do minimalnej korekty przed krojeniem.
Forma i sposób użycia
Ostrzałka diamentowa z rączką to gruby pręt z elementami ostrzącymi, którym pociera się ostrze pod kątem 20 - 25 stopni. Należy wykonywać jednostajne, dynamiczne ruchy skierowane na obie strony ostrza. Taka praca jest w pełni bezpieczna, bo ostrzałka jest lekka, prawidłowo wyważona i dobrze układa się w dłoni. Polecana jest do zakładów gastronomicznych, gdzie warto mieć ją zawsze pod ręką. Na użytek domowy do ostrzenia noży kuchennych odpowiednia jest ostrzałka, którą kładzie się na blacie a następnie należy energicznie przeciągać kilkukrotnie ostrze noża przez znajdujący się w niej klinowaty otwór. Są też osełki o płaskiej powierzchni trącej. Najłatwiejsze w użytkowaniu są ostrzarki z napędem elektrycznym. Nóż przykłada się do ruchomych elementów i wzdłużnie przesuwa się ostrze. Regularne ostrzenie noży kuchennych jest warunkiem usprawnienia codziennych prac w gospodarstwie domowym.