Wina wytrawne, słodkie – niezależnie od gatunku czytaj etykietę!
Wiele osób stając przed półkami wypełnionymi butelkami z winem dostaje nie małego zawrotu głowy. Nie wie bowiem od czego rozpocząć poszukiwania trunku, który sporta oczekiwaniom. Takie osoby często dokonują wyboru na podstawie koloru wina, atrakcyjności butelki, a nawet ciekawego wyglądu etykiety. Niestety te aspekty nie mają przełożenia na to czy wino zasmakuje. Zamiast podziwiać kolorowe kwiatki znajdujące się na etykiecie lepiej jest przeanalizować to, co zostało na niej napisane. To właśnie te informacje mają realny wpływ na zadowolenie z zakupu.
Wino słodkie czy wytrawne?
Na początek określić należy, który rodzaj wina ma szansę nam zasmakować. Nie warto sięgać po wina wytrawne jeśli do każdego innego napoju jak np. herbata czy kawa dodaje się kilka łyżeczek cukry. Prawdopodobnie wówczas wino wytrawne będzie zbyt cierpkie. Z kolei jeśli cukier mógłby dla nas nie istnieć to wino słodkie będzie nieodpowiednie. Dobierajmy więc wino pod własne upodobania, a nie pod to co aktualnie ktoś poleca.
Co można znaleźć na etykiecie wina?
Pierwszą kwestią, na którą powinno się zwracać uwagę czytając etykietę jest zawartość alkoholu w winie. Przyjmuje się, że dobry trunek będzie miał go od 12 do 14.9%. Wyjątkami będą wina słodkie z późnych zbiorów, a także wzmacniane takie jak Porto. Zawartość alkoholu ma szczególne znaczenie dla wyrazistości trunku i czytelności zastosowanego przy produkcji bukietu. Kolejny aspekt, na który należy zwrócić uwagę to dokładność informacji odnoszących się do pochodzenia. Dla laika nie będą one zbyt wiele znaczyły, ale dla osoby bardziej wtajemniczonej np., która odbywał już jakąś degustację w swoim życiu np. u https://zbawcy.pl/ odegrają one istotną rolę. Następna kwestia to rocznik. Jeśli chcemy kupić jakiś „stary” to zasięgnijmy opinii specjalisty. Jeśli szukamy wina do obiadu to pamiętajmy, ze większość win powinno się spożyć w przeciągu 3-4 lat od ich zabutelkowania.