wtorek, 8 lipca 2025 03:41
Reklama

Fosforan spożywczy – jaką rolę pełni w produkcji żywności?

W przemyśle spożywczym stosuje się wiele dodatków do żywności. Usprawniają one proces produkcji i wpływają na określone właściwości produktów. Wśród dodatków do żywności znajdziemy takie substancje jak fosforany, białko wieprzowe czy skrobię pszenną. Co warto o nich wiedzieć?
  • 03.04.2020 13:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Fosforan spożywczy – jaką rolę pełni w produkcji żywności?

Białko wieprzowe – jakie ma właściwości?

Substancja ta to bogate źródło protein. Te z kolei są dla nas niezwykle ważne. Białko w końcu jest bowiem podstawowym budulcem organizmu. Dorosły człowiek może go mieć w sobie od dziesięciu do nawet czternastu kilogramów. W dobowej wymianie bierze udział 300 g protein. Dlatego warto dbać o regularne spożywanie białka. Korzyści z tego są ogromne. Biorą one bowiem udział w usuwaniu toksyn z organizmu i regeneracji tkanek. Potrzebne więc jest ono nie tylko sportowcom. Przemysł spożywczy wykorzystuje natomiast kolagenowe białko wieprze. Pozyskuje się je ze skór wieprzowych. Dodanie białka podczas produkcji przyspiesza cały proces i poprawia jakość produktów. Dzięki temu wędliny mają lepszy wygląd, strukturę oraz gryzalność. Białko wieprzowe redukuje także ilość odpadów podczas plastrowania. Dzięki niemu w produkcie końcowym mniejsza będzie zawartość niemięsnych dodatków.

Skrobia pszenna – gdzie jest dostępna?

Substancja te pełni w procesie produkcyjnym bardzo ważną rolę. Skrobia pszenna powstaje z pszenicy w procesie wielostopniowego mielenia, separowania i wymywania. Następnie poddaje się ją odwodnieniu, suszeniu i mieleniu. Dodanie skrobi pszennej poprawia teksturę żywności i wiąże wodę. Jest więc dobrym środkiem wypełniającym. Produkt będzie dzięki temu bardziej stabilny. Dotyczy to zarówno procesu obróbki termicznej, jak i przechowywania. Skrobia pszenna ma bardzo szerokie zastosowanie. Znajdziemy ją w produktach garmażeryjnych, mięsnych i konserwach. Poza tym jest ona składnikiem pieczywa, wyrobów mącznych, czy różnego rodzaju zagęstników. Skrobia pszenna sprawdzi się również w produktach bezglutenowych. Śmiało więc można powiedzieć, że jest dodatkiem uniwersalnym.

Fosforan spożywczy – co warto o nim wiedzieć?

Konserwanty są także bardzo ważnym elementem produkcji żywności. Dzięki nim możliwe jest wydłużenie terminu przydatności do spożycia. Ich obecność hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Jednymi z konserwantów są fosforany spożywcze. Na etykiecie odnajdziemy je pod symbolami E338-E452. Kryje się pod nimi osiem substancji: kwas fosforowy, fosforany sodu, potasu, wapnia, magnezu, difosforany, trifosforany oraz polifosforany. Najczęściej stosuje się w przemyśle mięsnym. Dodając ich do produktów poprawimy ich apetyczność. Więcej o tym dowiesz się pod tym linkiem http://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/przemysl-miesny-drobiarski-i-rybny/. Fosforan spożywczy pozwala także zwiększyć wagę produktu, dzięki zatrzymaniu wody podczas procesu obróbki termicznej. Poza tym substancja ta wykazuje działanie emulgujące oraz bakteriostatyczne. Fosforan spożywczy wykorzystywany jest także w innych gałęziach przemysłu spożywczego. Znajduje się on chociażby w płatkach śniadaniowych, odżywkach dietetycznych czy preparatach białkowych.

Materiał zewnętrzny


KOMENTARZE
Autor komentarza: Schlomo UbermannTreść komentarza: Ale przypał. Chyba nie wypłaci się do końca życia. No ale tak kończą frajerzy.Źródło komentarza: ZOBACZ [WIDEO] !!Ujawnienie kokainy wartej 5 mln zł efektem pracy trzech służb mundurowychAutor komentarza: haniaaTreść komentarza: tak o zsrowie trzeba dbać .... Produkty z konopi są mi naprawdę bliskie – i to nie tylko z ciekawości, ale przede wszystkim z własnego doświadczenia. Moja przygoda zaczęła się od bólu kręgosłupa, który towarzyszył mi praktycznie codziennie. Z początku ratowałam się klasykami – ketonal, inne przeciwbólowe – niestety, żołądek długo tego nie wytrzymał. W pewnym momencie bolało mnie już nie tylko plecy, ale też brzuch, dosłownie po wszystkim. Zaczęło się błędne koło – ból, stres, napięcie. Lekarze zaczęli mówić, że pewnie "sama sobie to nakręcam", że to psychosomatyka. Czułam się bezsilna. I wtedy – zupełnie przypadkiem – kuzyn dał mi namiar na Konopną Farmację z Poznania. Po rozmowie z panią farmaceutką dostałam polecenie: olej CBD 5% dekarboksylowany, 3 razy dziennie po 5 kropli. Do tego dorzuciła maść laurową z olejem konopnym, eukaliptusem i propolisem – cudo na ból pleców! Ale to nie wszystko – zaczęłam pić napar z passiflory i łykać olej z czarnuszki na żołądek. Efekt? Jakby ktoś zgasił ogień, który palił mnie od środka. Ból pleców się wyciszył, żołądek odetchnął, a ja zaczęłam normalnie funkcjonować. Coś, co wydawało się beznadziejne, zaczęło mieć sens. CBD naprawdę mi pomogło – nie jako cudowny lek na wszystko, ale jako realne wsparcie, które dało mi ulgę i spokój. Jeśli ktoś z Was się waha, polecam z serca – ale zawsze z głową i najlepiej po konsultacji z kimś, kto zna się na rzeczyŹródło komentarza: 7 kwietnia 2025 r. - Ważny dzień w kalendarzu. Światowy Dzień ZdrowiaAutor komentarza: DominikTreść komentarza: Proszę rodzinę osoby zmarłej o kontakt, przekażę przydatne informacje tel. 664694990Źródło komentarza: Na drodze zginął 59-letni motocyklistaAutor komentarza: ZuziaTreść komentarza: Bo książki, zwłaszcza kryminały to emocje. Po to są l. Szkoda, że zapominamy, że jest jeszcze druk i papier tylko gapimy się w te ekrany i scrollujemy shitŹródło komentarza: Zabezpieczono pięć automatów do nielegalnych gier hazardowychAutor komentarza: BronekTreść komentarza: Świetne książki i szacunek za wspieranie lokalności i malychvijczyzn👍🙂Źródło komentarza: Zabezpieczono pięć automatów do nielegalnych gier hazardowych
Reklama
Reklama
Reklama