Czym jest dokładnie zakwas?
Zakwas jest to mąka, w której namnażają się dzikie drożdże i bakterie kwasu mlekowego. Bakterie te występują również w artykułach probiotycznych, czyli kefirach, jogurtach, kapuście czy ogórkach kiszonych. Jego zadaniem jest zakwaszanie ciasta i spulchnianie pieczywa. Proces fermentacji zwiększa biodostępność składników mineralnych. Chleb na zakwasie dostarcza organizmowi wielu cennych substancji, ponadto jego spożywanie niesie ze sobą inne korzyści.
Chleb na zakwasie - jakie ma właściwości odżywcze i dlaczego warto go wybierać?
Pieczywo na naturalnym zakwasie wyróżnia się dużą ilością węglowodanów. Oczywiście, dokładna wartość odżywcza zależy od rodzaju mąki użytej do jego wypieku. W takich bochenkach znaleźć można:
- witaminy z grupy B,
- witaminę C i E,
- aminokwasy i przeciwutleniacze,
- błonnik pokarmowy,
- selen i cynk,
- wapń, żelazo, magnez,
- potas i fosfor.
Powolna fermentacja zakwasu w połączeniu z bakteriami kwasu mlekowego poprawia biodostępność najważniejszych składników pokarmowych, dzięki czemu pieczywo na zakwasie jest zdrowsze od jego pozostałych rodzajów. Substancje zawarte w takich bochenkach przekładają się na konkretne właściwości zdrowotne. Spożywanie chleba na zakwasie wspiera proces trawienia i poprawia zdrowie jelit. Reguluje również poziom cukru we krwi.
Warto dodać, że naturalne procesy fermentacyjne sprawiają, iż chleb ten wolniej czerstwieje i nie pleśnieje tak szybko w przeciwieństwie do pieczywa wypiekanego na drożdżach. Można cieszyć się jego wybornym smakiem przez dłuższy czas. Wyróżnia się także intensywnym smakiem i aromatem, stanowiąc idealną bazę do tworzenia pysznych i zdrowych kanapek, jak i bardziej wykwintnych dań.
Chleb na zakwasie z Delikatesów U Fukiera
Najlepszy chleb w Warszawie wypieczony na naturalnym zakwasie, przygotowywany pod czujnym okien Magdy Gessler, znajdziesz w Delikatesach U Fukiera. Pieczywo to wyróżnia się naturalnym i prostym składem. Do jego wypieku stosuje się tylko mąkę, wodę i sól. Jest on zdrowszą alternatywą dla masowo produkowanego pieczywa, w którym często spotkać można ulepszacze smaku czy konserwanty. Delikatesy U Fukiera proponują chleb na zakwasie z mąki żytniej wypiekany z zastosowaniem tradycyjnej metody, o intensywnym i delikatnie kwaśnym smaku.
Chleb na zakwasie jest łatwiejszy do strawienia i na dłużej zachowuje swoją trwałość. Jest świetną propozycją dla osób ceniących sobie tradycyjne, domowe smaki.