czwartek, 28 sierpnia 2025 14:59
Reklama

Chleb na zakwasie - sekret domowego pieczywa

Chleb na zakwasie ma bardzo długą tradycję, która sięga czasów starożytnych. Pieczywo wypiekane na nim uchodzi nie tylko za najsmaczniejsze, ale również najzdrowsze. Jedyny w swoim rodzaju zakwas nadaje wypiekom szereg prozdrowotnych właściwości, a przy tym gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe.
  • 12.05.2025 12:32
Chleb na zakwasie - sekret domowego pieczywa

Czym jest dokładnie zakwas?

Zakwas jest to mąka, w której namnażają się dzikie drożdże i bakterie kwasu mlekowego. Bakterie te występują również w artykułach probiotycznych, czyli kefirach, jogurtach, kapuście czy ogórkach kiszonych. Jego zadaniem jest zakwaszanie ciasta i spulchnianie pieczywa. Proces fermentacji zwiększa biodostępność składników mineralnych. Chleb na zakwasie dostarcza organizmowi wielu cennych substancji, ponadto jego spożywanie niesie ze sobą inne korzyści.

Chleb na zakwasie - jakie ma właściwości odżywcze i dlaczego warto go wybierać?

Pieczywo na naturalnym zakwasie wyróżnia się dużą ilością węglowodanów. Oczywiście, dokładna wartość odżywcza zależy od rodzaju mąki użytej do jego wypieku. W takich bochenkach znaleźć można:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C i E,
  • aminokwasy i przeciwutleniacze,
  • błonnik pokarmowy,
  • selen i cynk,
  • wapń, żelazo, magnez,
  • potas i fosfor.

Powolna fermentacja zakwasu w połączeniu z bakteriami kwasu mlekowego poprawia biodostępność najważniejszych składników pokarmowych, dzięki czemu pieczywo na zakwasie jest zdrowsze od jego pozostałych rodzajów. Substancje zawarte w takich bochenkach przekładają się na konkretne właściwości zdrowotne. Spożywanie chleba na zakwasie wspiera proces trawienia i poprawia zdrowie jelit. Reguluje również poziom cukru we krwi.

Warto dodać, że naturalne procesy fermentacyjne sprawiają, iż chleb ten wolniej czerstwieje i nie pleśnieje tak szybko w przeciwieństwie do pieczywa wypiekanego na drożdżach. Można cieszyć się jego wybornym smakiem przez dłuższy czas. Wyróżnia się także intensywnym smakiem i aromatem, stanowiąc idealną bazę do tworzenia pysznych i zdrowych kanapek, jak i bardziej wykwintnych dań.

Chleb na zakwasie z Delikatesów U Fukiera

Najlepszy chleb w Warszawie wypieczony na naturalnym zakwasie, przygotowywany pod czujnym okien Magdy Gessler, znajdziesz w Delikatesach U Fukiera. Pieczywo to wyróżnia się naturalnym i prostym składem. Do jego wypieku stosuje się tylko mąkę, wodę i sól. Jest on zdrowszą alternatywą dla masowo produkowanego pieczywa, w którym często spotkać można ulepszacze smaku czy konserwanty. Delikatesy U Fukiera proponują chleb na zakwasie z mąki żytniej wypiekany z zastosowaniem tradycyjnej metody, o intensywnym i delikatnie kwaśnym smaku.

Chleb na zakwasie jest łatwiejszy do strawienia i na dłużej zachowuje swoją trwałość. Jest świetną propozycją dla osób ceniących sobie tradycyjne, domowe smaki.

Artykuł sponsorowany


KOMENTARZE
Autor komentarza: Schlomo UbermannTreść komentarza: Ale przypał. Chyba nie wypłaci się do końca życia. No ale tak kończą frajerzy.Źródło komentarza: ZOBACZ [WIDEO] !!Ujawnienie kokainy wartej 5 mln zł efektem pracy trzech służb mundurowychAutor komentarza: haniaaTreść komentarza: tak o zsrowie trzeba dbać .... Produkty z konopi są mi naprawdę bliskie – i to nie tylko z ciekawości, ale przede wszystkim z własnego doświadczenia. Moja przygoda zaczęła się od bólu kręgosłupa, który towarzyszył mi praktycznie codziennie. Z początku ratowałam się klasykami – ketonal, inne przeciwbólowe – niestety, żołądek długo tego nie wytrzymał. W pewnym momencie bolało mnie już nie tylko plecy, ale też brzuch, dosłownie po wszystkim. Zaczęło się błędne koło – ból, stres, napięcie. Lekarze zaczęli mówić, że pewnie "sama sobie to nakręcam", że to psychosomatyka. Czułam się bezsilna. I wtedy – zupełnie przypadkiem – kuzyn dał mi namiar na Konopną Farmację z Poznania. Po rozmowie z panią farmaceutką dostałam polecenie: olej CBD 5% dekarboksylowany, 3 razy dziennie po 5 kropli. Do tego dorzuciła maść laurową z olejem konopnym, eukaliptusem i propolisem – cudo na ból pleców! Ale to nie wszystko – zaczęłam pić napar z passiflory i łykać olej z czarnuszki na żołądek. Efekt? Jakby ktoś zgasił ogień, który palił mnie od środka. Ból pleców się wyciszył, żołądek odetchnął, a ja zaczęłam normalnie funkcjonować. Coś, co wydawało się beznadziejne, zaczęło mieć sens. CBD naprawdę mi pomogło – nie jako cudowny lek na wszystko, ale jako realne wsparcie, które dało mi ulgę i spokój. Jeśli ktoś z Was się waha, polecam z serca – ale zawsze z głową i najlepiej po konsultacji z kimś, kto zna się na rzeczyŹródło komentarza: 7 kwietnia 2025 r. - Ważny dzień w kalendarzu. Światowy Dzień ZdrowiaAutor komentarza: DominikTreść komentarza: Proszę rodzinę osoby zmarłej o kontakt, przekażę przydatne informacje tel. 664694990Źródło komentarza: Na drodze zginął 59-letni motocyklistaAutor komentarza: ZuziaTreść komentarza: Bo książki, zwłaszcza kryminały to emocje. Po to są l. Szkoda, że zapominamy, że jest jeszcze druk i papier tylko gapimy się w te ekrany i scrollujemy shitŹródło komentarza: Zabezpieczono pięć automatów do nielegalnych gier hazardowychAutor komentarza: BronekTreść komentarza: Świetne książki i szacunek za wspieranie lokalności i malychvijczyzn👍🙂Źródło komentarza: Zabezpieczono pięć automatów do nielegalnych gier hazardowych
Reklama
Reklama
Reklama