Zdrowie seniora nie zależy tylko od leków i lekarzy – coraz częściej mówi się o holistycznym podejściu, czyli dbaniu o ciało, umysł i relacje społeczne. Jedzenie odgrywa w tym wszystkim ogromną rolę. Odpowiednia dieta może działać jak lekarstwo, zwłaszcza jeśli opiera się na naturalnych, nieprzetworzonych składnikach.
Jednym z takich produktów, który może wspierać zdrowie seniorów, jest ser żółty – najlepiej pełnotłusty i dobrej jakości. – Monieckie sery żółte powstają i dojrzewają w sercu Doliny Biebrzy. Tradycyjne receptury łączymy z nowoczesną technologią i zrównoważonym procesem produkcji, dzięki czemu oferujemy samo zdrowie podane w złocistych plasterkach – podkreśla Ewa Polińska z MSM Mońki, producenta serów.
Sery żółte MSM Mońki składają się wyłącznie z mleka, soli i bakterii kwasu mlekowego. W dodatku aż 97% mleka pochodzi z klasy ekstra, spełniającej najwyższe standardy unijne.
Co ser może dać seniorowi?
W diecie osób starszych kluczowe jest dostarczenie odpowiedniej ilości białka, wapnia, witamin z grupy B, a także mikroelementów takich jak cynk, fosfor, magnez czy potas. Ser żółty spełnia te wymagania idealnie – już 100 g wysokiej jakości produktu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń, niezbędny dla mocnych kości i zębów.
Sery dojrzewające wspierają także mikroflorę jelit, co jest istotne przy osłabionej odporności seniorów. W przeciwieństwie do produktów typu „light” czy seropodobnych, pełnotłusty ser zawiera naturalne enzymy i bakterie, które wspierają trawienie i układ odpornościowy.
Urozmaicona dieta i apetyt w podeszłym wieku
Z wiekiem często pojawia się brak apetytu lub znużenie smakiem dobrze znanych potraw. Aby dieta nie była nudna, warto sięgać po nowe połączenia smaków – świeże zioła, przyprawy i… tarty ser, który dodaje głębi zupom, sosom czy sałatkom.
Dobrze sprawdzają się także lekkostrawne dania: warzywne zapiekanki, gotowane potrawki, kompoty, ryby i drób. Seniorzy powinni ograniczyć czerwone mięso i włączyć do diety tłuste ryby morskie, które są źródłem cennych kwasów omega-3.
Sałatka Olivier z serem Monieckim i łososiem – przepis
By połączyć przyjemne z pożytecznym, warto spróbować prostego, ale efektownego dania:

Składniki:
150 g łososia,
100 g sera żółtego MSM Mońki,
marchewka, jajko, ogórek kiszony, groszek, kapary, sałata, majonez, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Wykonanie:
Łososia przyprawić i usmażyć lub zgrillować, resztę składników pokroić w kostkę i połączyć z majonezem. Układać warstwami, dekorując sałatą. To pełnowartościowy, kolorowy posiłek, który może przekonać do jedzenia nawet najbardziej opornego seniora.
Napisz komentarz
Komentarze