czwartek, 3 lipca 2025 18:32
Reklama

Fosforany spożywcze – do czego służą, jaka jest ich rola?

Produkcja żywności wiąże się ze stosowaniem rozmaitych dodatków. Ich gama jest bardzo szeroka i uwzględnia rozwiązania zarówno naturalne, jak i sztuczne. Jednym z nich są konserwanty. DO czego służą i jaka jest rola fosforanów?
  • 03.04.2019 09:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Fosforany spożywcze – do czego służą, jaka jest ich rola?

Konserwanty – czym są i do czego służą?

Środkiem konserwującym nazywamy związek chemiczny lub mieszaninę związków, która powoduje przedłużenie przydatności do spożycia oraz zapobieganie rozwojowi bakterii, wirusów i grzybów. Konserwanty dodawane do produktów spożywczych oznaczane są symbolami od E200 do E299. Aby mogły być stosowane w żywności, muszą mieć niezawodne działanie i skuecznie hamować wspomniane wcześniej drobnoustroje. Nie mogą natomiast wpływać negatywnie na cechy sensoryczne produktu oraz nie mogą szkodzić zdrowiu człowieka. Także konserwanty możemy podzielić na chemiczne i naturalne. Te pierwsze hamują procesy mikrobiologiczne i enzymatyczne. Możemy podzielić je na typowe konserwanty, czyli antyseptyki i antybiotyki oraz na substancje wykazujące działanie konserwujące, lecz używane w innym celu. W tej grupie znajdziemy m.in. przeciwutleniacze, witaminy, czy barwniki. Konserwanty naturalne natomiast to m.in. sól kuchenna, cukier, ocet, przyprawy, a nawet substancje wprowadzone z dymem wędzarniczym.

Konserwanty – rodzaje

Spośród wielu rodzajów konserwantów warto zwrócić uwagę na kwas sorbowy. To organiczny związek chemiczny, który hamuje rozwój pleśni i drożdży. Najczęściej stosuje się go przy produkcji serów. Właściwości konserwujące kwasu wzrastają w obecności fosforanów, soli kuchennej, czy cukru. Kwas sorbowy wykorzystuje się w lemoniadach i winie jako konserwant. W produkcji serów, czekolad i mrożonych pizz używa się jako środka utrzymującego wilgoć. Innym naturalnym konserwantem jest dwutlenek siarki, który ma właściwości bakteriobójcze i pleśniobójcze. Stosuje się go do produkcji win. Kwas mrówkowy natomiast oznaczony jest jako E236 i jest to kolejny naturalny konserwant. Posiada silne właściwości grzybobójcze, a przy wysokim stężeniu i niskim pH działa nawet na bakterie.

Fosforany spożywcze – co to takiego?

Innymi substancjami, które wydłużają przydatność produktów do spożycia są fosforany spożywcze. Na liście znajdziemy je w oznaczeniach od E338 do E452. W tym przedziale znajduje się osiem substancji należących do tej grupy. Stosowanie ich w trakcie procesu przetwarzania żywności sprawia, że produkt końcowy otrzymuje apetyczną barwę. Fosforany spożywcze zatrzymują wodę podczas obróbki termicznej, dzięki czemu zwiększa się wagę produktu. Wykazują one także działanie emulgujące i bakteriostatyczne. Poza wędlinami, fosforany spożywcze są stosowane w napojach gazowanych, takich jak cola, owocach w żelu i dżemach. Tutaj dowiesz się więcej na ich temat http://overlack.com.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/przemysl-miesny-drobiarski-i-rybny/. Fosforany spożywcze są także obecne w płatkach śniadaniowych, odżywkach dietetycznych i preparatach białkowych. Ich zastosowanie jest bardzo szerokie i można by je wymieniać bez końca.

--- Materiał partnera ---


KOMENTARZE
Autor komentarza: Schlomo UbermannTreść komentarza: Ale przypał. Chyba nie wypłaci się do końca życia. No ale tak kończą frajerzy.Źródło komentarza: ZOBACZ [WIDEO] !!Ujawnienie kokainy wartej 5 mln zł efektem pracy trzech służb mundurowychAutor komentarza: haniaaTreść komentarza: tak o zsrowie trzeba dbać .... Produkty z konopi są mi naprawdę bliskie – i to nie tylko z ciekawości, ale przede wszystkim z własnego doświadczenia. Moja przygoda zaczęła się od bólu kręgosłupa, który towarzyszył mi praktycznie codziennie. Z początku ratowałam się klasykami – ketonal, inne przeciwbólowe – niestety, żołądek długo tego nie wytrzymał. W pewnym momencie bolało mnie już nie tylko plecy, ale też brzuch, dosłownie po wszystkim. Zaczęło się błędne koło – ból, stres, napięcie. Lekarze zaczęli mówić, że pewnie "sama sobie to nakręcam", że to psychosomatyka. Czułam się bezsilna. I wtedy – zupełnie przypadkiem – kuzyn dał mi namiar na Konopną Farmację z Poznania. Po rozmowie z panią farmaceutką dostałam polecenie: olej CBD 5% dekarboksylowany, 3 razy dziennie po 5 kropli. Do tego dorzuciła maść laurową z olejem konopnym, eukaliptusem i propolisem – cudo na ból pleców! Ale to nie wszystko – zaczęłam pić napar z passiflory i łykać olej z czarnuszki na żołądek. Efekt? Jakby ktoś zgasił ogień, który palił mnie od środka. Ból pleców się wyciszył, żołądek odetchnął, a ja zaczęłam normalnie funkcjonować. Coś, co wydawało się beznadziejne, zaczęło mieć sens. CBD naprawdę mi pomogło – nie jako cudowny lek na wszystko, ale jako realne wsparcie, które dało mi ulgę i spokój. Jeśli ktoś z Was się waha, polecam z serca – ale zawsze z głową i najlepiej po konsultacji z kimś, kto zna się na rzeczyŹródło komentarza: 7 kwietnia 2025 r. - Ważny dzień w kalendarzu. Światowy Dzień ZdrowiaAutor komentarza: DominikTreść komentarza: Proszę rodzinę osoby zmarłej o kontakt, przekażę przydatne informacje tel. 664694990Źródło komentarza: Na drodze zginął 59-letni motocyklistaAutor komentarza: ZuziaTreść komentarza: Bo książki, zwłaszcza kryminały to emocje. Po to są l. Szkoda, że zapominamy, że jest jeszcze druk i papier tylko gapimy się w te ekrany i scrollujemy shitŹródło komentarza: Zabezpieczono pięć automatów do nielegalnych gier hazardowychAutor komentarza: BronekTreść komentarza: Świetne książki i szacunek za wspieranie lokalności i malychvijczyzn👍🙂Źródło komentarza: Zabezpieczono pięć automatów do nielegalnych gier hazardowych
Reklama
Reklama
Reklama