Klasyczne danie, które w Polsce wielu z nas zna z wakacji u babci, nagle stało się viralowym hitem na TikToku. Filmiki z hasztagiem #StrawberryPasta czy #PolishPastaWithStrawberries mają już miliony wyświetleń. Influencerzy z całego świata próbują odtworzyć smak dzieciństwa Igi, ale… no cóż. Nie wszystkim się to udaje. Niektórzy dodają do makaronu oliwę z oliwek, parmezan, a nawet czosnek… i tym samym serwują totalne profanacje tego prostego, letniego dania.
To jak to właściwie powinno smakować?Oto tradycyjny, polski przepis na makaron z truskawkami, którym z pewnością nie pogardziłaby sama Iga Świątek:
Składniki:
• ok. 200 g świeżych truskawek
• 150 g makaronu (najlepiej świderki, muszelki lub nitki)
• 1–2 łyżki cukru (lub więcej, wedle uznania)
• 2–3 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
• opcjonalnie: odrobina masła do smaku
Sposób przygotowania:
1. Truskawki umyj, oderwij szypułki i rozgnieć widelcem w misce z cukrem – mają powstać słodkie, soczyste „truskawkowe błotko”.
2. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu – najlepiej, by był lekko miękki (al dente niekoniecznie pasuje tutaj!).
3. Odcedź makaron, przełóż do miski i od razu dodaj truskawkową masę. Wymieszaj.
4. Na koniec dodaj śmietanę lub jogurt i znów dobrze wymieszaj. Niektórzy lubią też dodać łyżeczkę masła dla aksamitności.
I gotowe! Słodki, kremowy, pachnący latem makaron z truskawkami – smak dzieciństwa, który teraz podbija cały świat.
Może dzięki Idze i tej „makaronowej rewolucji”, świat w końcu pokocha polskie comfort food tak, jak my?
A Ty? Zjedz dziś makaron z truskawkami? 🇵🇱🍓🍝
Napisz komentarz
Komentarze