Dlaczego cynamonki są tak modne?
- pięknie wyglądają na zdjęciach i filmach,
- są stosunkowo proste do zrobienia,
- pachną zimą – cynamon, masło, wanilia,
Można je robić w tysiącach wersji:
- klasyczne,
- z kremowym lukrem,
- z jabłkami,
- z kajmakiem,
- z pistacjami,
- proteinowe,
- z gotowego ciasta drożdżowego dla zabieganych.
To klasyk zimy – ale w tym roku trend eksplodował szczególnie mocno, głównie przez krótkie, wiralowe filmiki na tik roku, które nagrywają różni sławni influencerzy
🧁 Przepis na szybkie domowe cynamonki
Składniki na ciasto:
500 g mąki,
1 szklanka ciepłego mleka,
1 jajko,
60 g masła,
7 g suchych drożdży,
3 łyżki cukru,
szczypta soli.
Nadzienie:
80 g masła,
4 łyżki cukru (najlepiej trzcinowy),
2 łyżki cynamonu.
Lukier:

3 łyżki serka mascarpone lub śmietankowego,
łyżka masła,
cukier puder do smaku,
sok z cytryny .
🔥 Przygotowanie:
1. Wymieszaj składniki na ciasto, wyrób i odstaw na 1 godzinę.
2. Rozwałkuj, posmaruj masłem, posyp cukrem i cynamonem.
3. Zwiń w rulon, pokrój na 10–12 kawałków.
4. Przed włożeniem do piekarnika pokrojone cynamonki polej śmietanką 30%
5. Piecz 20–25 minut w 180°C.
6. Polukruj i… gotowe!


![[GALERIA ZDJĘĆ] Laboratoria, maszyny i sale egzaminacyjne — szkoła w Swarożynie wkracza na wyższy poziom [GALERIA ZDJĘĆ] Laboratoria, maszyny i sale egzaminacyjne — szkoła w Swarożynie wkracza na wyższy poziom](https://static2.kwidzyn1.pl/data/articles/sm-4x3-galeria-zdjec-laboratoria-maszyny-i-sale-egzaminacyjne-szkola-w-swarozynie-wkracza-na-wyzszy-po-1763725456.jpg)











Napisz komentarz
Komentarze