czwartek, 16 maja 2024 15:04
Reklama
Reklama

Chcą i potrafią

Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Kwidzynie już po raz trzeci zaprezentowali swoje umiejętności i talenty. Podczas cyklicznej imprezy odbywającej się pod hasłem „Chcę i potrafię” przedstawili swoje zdolności wokalne, taneczne, plastyczne i fotograficzne. Osobnym rozdziałem był natomiast pokaz pierogowych umiejętności kulinarnych, które zaprezentowali uczniowie i nauczyciele popularnej „dwójki”.
Chcą i potrafią

Prezentacja umiejętności i talentów uczniów ZSP nr 2 odbyła się już po raz trzeci.

-Impreza ta zawsze odbywa się w grudniu – mówi Elżbieta Sawicka, nauczycielka ZSP nr 2 w Kwidzynie. – Trzy lata temu stwierdziłam, że fajnie byłoby pokazać rodzicom co ich dzieci robią poza nauką. Tak naprawdę bowiem dzieci chwalą się tym co robią jedynie w przedszkolu. Potem rodzice już nie mają takiego kontaktu i nie wiedzą co ich dzieci, poza nauką, robią w szkole. Stwierdziłyśmy więc, że koleżanki coś ugotują i upieką, my dodamy do tego nasz program artystyczny i w ten sposób powstanie fajna impreza.

Rodzice przychodzą niechętnie

Tegoroczna impreza „Chcę i potrafię” podzielona została na dwie części. Najpierw w szkolnej auli uczniowie zaprezentowali swoje umiejętności artystyczne: wokalne, taneczne, a także plastyczne i fotograficzne. Powody do niezadowolenia mogli jednak mieć ci ostatni, bowiem z uwagi na problemy techniczne nie wszystkie ich prace zostały ostatecznie zaprezentowane.

Nauczycielka j. polskiego w ZSP nr 2 przyznaje, że w tym roku na widowni zasiadło nieco więcej rodziców niż rok temu.

-Nadal nie możemy jeszcze przekonać rodziców do tego, aby przyszli na nasz pokaz – mówi E. Sawicka. – To trochę smutne, bo nie prosimy ich przecież na wywiadówkę. Chcemy, żeby zobaczyli co robią ich dzieci, a one też czekają na swych rodziców.

Warto też dodać, że poza prezentacjami scenicznymi w auli można było również obejrzeć wystawę prac przygotowanych przez uczniów klas pierwszych na Dzień Języków Obcych. Prace plastyczne przedstawiały skojarzenia uczniów z krajami, których języków uczą się na zajęciach.

Pierogi na wiele sposobów

Po zakończeniu części artystycznej goście przeszli do szkolnej świetlicy, gdzie odbyła się degustacja wyrobów kulinarnych. Tym razem motywem przewodnim prezentacji były pierogi, które zostały przygotowane przez klasy II GP, III GP i III K.

-Pierogi w Polsce znane są już od XIII wieku – wyjaśniała Estera Sawicka, uczennica klasy III GP. -Sprowadzone zostały z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś, gdzie Jacek Odrowąż w Kijowie zachwycił się ich smakiem i sprowadził je do naszego kraju. Pierogi występują przede wszystkim w Polsce, Rosji, Białorusi, Ukrainie, Chinach, Japonii, we Włoszech oraz na Litwie.

Uczniowie i nauczyciele przygotowali pierogi na wiele sposób i każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Nie zabrakło także ciast i słodkich wypieków.

Miejsce do rozwijania talentów

Dyrektor kwidzyńskiej „dwójki” cieszył się z tego, że uczniowie mogli wystąpić przed swymi rodzicami.

-Zazwyczaj spotykamy się w szkole przy innych okazjach, bardziej formalnych, kiedy rozmawiamy z rodzicami o ocenach czy też dobrych lub złych stronach poszczególnych uczniów. – mówił Henryk Czyżewski, dyrektor ZSP nr 2 w Kwidzynie. - Tym razem chcieliśmy pokazać, że szkoła to nie tylko zajęcia, to nie tylko warsztaty, ale również czas i miejsce na rozwijanie innych talentów. Czy to wokalnych, artystycznych, czy też kulinarnych.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu kwidzyn1.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama