Choć ryż uważany jest za główny składnik dań azjatyckich, to w rodzimej kuchni również znajduje szerokie zastosowanie. Jest niezastąpionym dodatkiem do zup, sałatek, czy potraw mięsnych. Odmian ryżu jest mnóstwo, ale nie wszystkie cieszą się popularnością. W Polsce najchętniej spożywamy różne odmiany ryżu. Najczęściej jest to jednak długoziarnisty, biały ryż. Coraz chętniej sięgamy też po jaśminowy, czy też basmati. Rzadziej przyrządza się brązową, czy też dziką jego odmianę. Najmniej popularnym i mało u nas znanym jest ryż czerwony, a szkoda. Ma on bowiem wyjątkowe właściwości odżywcze. Warto, aby częściej pojawiał się na naszych talerzach.
Czerwony ryż i jego wyjątkowe walory
Ryż czerwony to najmniej znana w Polsce odmiana ryżu. Ma on wyjątkowy kolor, który zawdzięcza zawartym w nim antocyjanom, czyli naturalnym barwnikom pochodzenia roślinnego. Co ważne, są one silnymi antyoksydantami. Skutecznie neutralizują wolne rodniki tlenu i tym samym łagodzą stany zapalne. Mają też korzystny wpływ na układ krążenia i narząd wzroku. Wykazują też działanie przeciwnowotworowe.
Ta smaczna i zdrowa odmiana ryżu ma charakterystyczną, czerwoną łuskę, którą można spożywać. Czerwony ryż cechuje się też wyjątkowym, lekko orzechowym smakiem. Warto również podkreślić, że ma on bardzo dobre właściwości odżywcze. Jest doskonałym źródłem białka, tłuszczu i węglowodanów złożonych. Zawiera także cenne witaminy i mikroelementy. Pod względem wartości odżywczych przewyższa go jedynie czarny ryż.
Dlaczego warto częściej sięgać ryż czerwony?
Jak już wiemy, czerwony ryż ma wyjątkowe walory odżywcze. Warto się więc przekonać do tej odmiany ryżu i częściej ją spożywać. Z pewnością wyjdzie nam to na zdrowie. Zawarte w nim składniki wspierają pracę układu krwionośnego. Obniżają również poziom cholesterolu i chronią przed chorobami, spowodowanymi jego nadmierną ilością. Czerwony ryż jest produktem niskokalorycznym, dlatego powinny po niego sięgać osoby, które mają problem z nadwagą. Ma również niski indeks glikemiczny, co oznacza, że jest wskazany dla cukrzyków.
Czerwony ryż jest nie tylko smaczną, ale przede wszystkim niezwykle pożywną odmianą. Pomimo iż nie jest zbyt kaloryczny, to dostarcza niezbędnych dla organizmu składników odżywczych. Zawiera węglowodany złożone, które są dobrym źródłem energii. Ta wciąż mało popularna odmiana ryżu zawiera także duże ilości błonnika. Za jego sprawą znacząco poprawia się metabolizm. Dzięki niemu znacznie lepiej pracują jelita. Ryż czerwony to doskonały składnik pokarmowy, który powinien częściej pojawiać się na naszych stołach.