Wino – podział
Wino jest trunkiem, które podzielić można na kilka kategorii. Pierwsza to ta biorąca pod uwagę smak. Mówimy tu o winach słodkich, półsłodkich, półwytrawnych i wytrawnych. Kolejny podział to ten określający zawartość alkoholu. Wyróżniamy wina słabe – do 10%, średnie – 10-14%, mocne – 14-18%, wzmocnione – od 18%. Te ostatnie często określa się mianem alkoholizowanych. Przykładem mogą być tu madera, malaga, porto czy sherry. Kolejna segregacja to ta biorąca pod uwagę zawartość dwutlenku węgla w trunku. Mamy więc wina spokojne, półmusujące, półmusujące gazowane i musujące gazowane. Zapomnieć nie można jeszcze o klasyfikacji najbardziej rozpowszechnionej. Mianowicie o tej biorącej pod uwagę kolor wina. Mamy więc trunki białe, różowe i czerwone.
Wino – wybór
Jak się okazuje, mimo iż większość polaków zna powyżej wymienione kategorie to nie wie jak dokonać właściwego wyboru wina. Nie potrafi także wskazać, które wino należy wybrać do jakiego posiłku. Oczywiście wpływ na to ma nasza kultura, w której wino dopiero zaczyna raczkować. Zupełnie inaczej jest np. we Włoszech, gdzie wszyscy wiedza jakie wino i kiedy zaserwować. By choć trochę poszerzyć swoją wiedzę warto wybrać się na degustację wina. Takie wydarzenia organizowane są np. przez https://zbawcy.pl/. Podczas dobrej zabawy powiązanej ze smakowaniem wina można się o nim wiele dowiedzieć. Zacznie się rozpoznawać gatunki i określać bukiety smakowe, jak i zapachowe. Będzie to także doskonałe przygotowanie do tego by zacząć podejmować świadome decyzje zakupowe dotyczące wyboru wina. Warto zaznaczyć, ze takie degustacje prowadzone są zarówno dla amatorów jak i osób bardziej zaawansowanych. Umawiając się na wydarzenie można zaznaczyć do jakiej grupy się należy. Wówczas organizator będzie mógł odpowiednio dopasować program.