Świętokrzyska kuchnia regionalna
Regionalna kuchnia świętokrzyska to przede wszystkim unikalne połączenia smakowe, jakich nie znajdziemy w żadnym innym miejscu. Wynika to przede wszystkim z faktu, że tereny te zamieszkiwane były na przestrzeni lat przez przedstawicieli wielu kultur. Wśród nich, prócz tej chłopskiej i szlacheckiej dominowała również żydowska, co widoczne jest w wielu potrawach. Dania typowe dla tego regionu tworzy się przede wszystkim z niezwykle prostych składników, takich jak kasza, ziemniaki, czy kapusta. Odwiedzając Sandomierz, koniecznie należy spróbować specjałów takich jak zalewajka świętokrzyska, pokrzywianka, czy kugiel.
Wyjątkowa uczta smakowa w Sandomierzu
W centrum Sandomierza jest wiele lokali, do których warto wstąpić na obiad, czy kolację. Jeśli jednak szukamy miejsca, w których nasze kubki smakowe oszaleją, wybierzmy elegancką restaurację serwującą wyjątkowe potrawy. Bez wątpienia najlepszym wyborem będzie Widnokrąg. Wystarczy spojrzeć na dostępne tu menu http://www.widnokrag.com.pl/ by przekonać się, dlaczego należy ona do najczęściej polecanych. To idealne miejsce na wyjątkowe okazje i romantyczną kolację we dwoje.