Polska branża spożywcza należy do najszybciej rozwijających się w Unii Europejskiej. Jak wynika z raportu „Geopolityka na talerzu” przygotowanego przez Bank Pekao w czerwcu 2025 roku, w ubiegłym roku nasz kraj był jednym z głównych motorów napędowych unijnego sektora żywności. To zasługa wyjątkowych warunków naturalnych, pasji producentów oraz inwestycji, które łączą nowoczesne technologie z wielowiekową tradycją.
Rodzimi konsumenci coraz częściej wybierają żywność naturalną i produkowaną w zgodzie ze środowiskiem. W cenie są dziś kasze – gryczana, jaglana, jęczmienna czy manna – które od wieków stanowiły podstawę polskiej kuchni. Powracają przepisy na klasyki: krupnik, kaszę ze skwarkami i kwaśnym mlekiem czy tradycyjną kaszankę.
Szczególne miejsce w krajobrazie polskiej żywności zajmuje Podlasie – prawdziwe mleczne zagłębie Polski. To właśnie tutaj swoje siedziby mają największe i najbardziej cenione spółdzielnie mleczarskie. Podlaskie łąki i czyste środowisko od wieków sprzyjają produkcji najwyższej jakości serów. – Kontrola jakości na każdym etapie produkcji jest dla nas priorytetem. Dzięki inwestycjom i zaangażowaniu pracowników zwiększyliśmy wydajność przetwórstwa mleka, jednocześnie zachowując najwyższe normy jakości – podkreśla Ewa Polińska z MSM Mońki.
Symbolem polskiej kuchni i gościnności pozostają pierogi – serwowane w różnych wersjach w każdym zakątku kraju. Tradycja łączenia prostych składników z lokalnymi produktami inspiruje także dziś.
Z okazji Dnia Polskiej Żywności MSM Mońki poleca wyjątkowy Pieróg Obfitości – idealny do wspólnego celebrowania smaku w gronie rodziny i przyjaciół.
Przepis na Pieróg Obfitości

Składniki ciasta:
250 g mąki pszenne
80 g masła MSM Mońki
30 g drożdży
1 jajko + 1 żółtko
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki mleka
sól, odrobina cukru
Składniki farszu:
500 g fileta z indyka
1 cebula
3 kolorowe papryki
2 pomidory
300 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki w plastrach
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, mąką i mlekiem. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Mięso i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, następnie dodać czosnek, paprykę i pomidory, doprawić i poddusić. Po przestudzeniu wymieszać farsz z serem. Ciasto podzielić na dwa duże krążki, przełożyć farszem, skleić brzegi i posmarować białkiem. Piec w 180°C, aż nabierze złotego koloru.
Napisz komentarz
Komentarze